România poate pierde, prin dezangajare, fonduri europene de aproape un miliard de lei neaccesate de CFR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infrastructura feroviară este la fel de proastă ca cea rutieră
Infrastructura feroviară este la fel de proastă ca cea rutieră

România va pierde fonduri europene de 900 de milioane de lei la CFR, din cauza faptului că nu va finaliza până la finele anului mai multe sectoare de cale ferată aflate în proces de modernizare. 31 decembrie 2015 este ultima zi când mai pot fi decontate lucrări finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013.

În ultimii opt ani de zile, adică de când UE ne alocă finanţări nerambursabile (inclusiv pentru infrastructură), au fost gata doar 134 de kilometri de cale ferată modernizată pentru circulaţia trenurilor cu viteze de până la 160 km/oră, se arată în răspunsul dat de CFR SA la solicitarea Europeanul.org şi preluate de portalul cetateanul.net.

Au fost modernizaţi 41 de kilometri între frontiera de vest (Curtici) şi Radna, alţi aproape 36 km între Coşlariu şi Simeria şi 57 km pe tronsonul Coşlariu/Sighişoara. Atât.

„Vorbim aici strict la fondurile post-aderare, pentru că în anii trecuţi au mai fost terminate lucrări de modernizare, pe Magistrala Bucureşti – Constanţa şi pe tronsonul Câmpina – Predeal. Acestea au fost însă finanţate prin ISPA, adică fonduri pre-aderare“, precizează cetateanul.net.

Cum stăm cu modernizarea infrastructurii feroviare

În ceea ce priveşte lucrările finanţate prin POS Transport 2007-2013, dacă pe unele şantiere stadiul de execuţie este avansat, pe altele s-a cam bătut pasul pe loc.

La solicitarea Europeanul.org, compania CFR SA a detaliat stadiul în care se află fiecare tronson de cale ferată care se află în proces de modernizare cu bani de la Bruxelles.

CFR SA este compania care administrează infrastructura feroviară din România şi a fost condusă, începând din luna martie a acestui an, de actualul ministru al Transporturilor, Dan Marian Costescu.

Programele de modernizare presupun o gamă complexă de lucrări – peroane, copertine, instalaţii de electrificare, de semnalizare electronică, linii, tuneluri, poduri, podeţe noi, sistem ERTMS – nivel 2 şi GSM-R (automatizarea traficului), precum şi gările de pe traseu.

Pe Coridorul IV Paneuropean (Constanţa – Bucureşti – Braşov – Arad – Curtici) unde sunt şantiere în lucru la CFR, „lucrările de reabilitare sunt în diferite stadii de execuţie, termenele de finalizare a lucrărilor find perioada 2016-2017”, se precizează în răspunsul CFR SA. Adică după termenul limită de 31 decembrie 2015.

Dar iată stadiul lucrărilor pentru fiecare şantier, aşa cum a fost el transmis de CFR SA:

** Proiect pilot operaţional pentru un sistem ETCS/ERTMS nivel 2
Stadiul de execuţie: 94%

** Tronsonul Frontieră – Curtici – Arad – km 614 – 41,185 km reabilitaţi
Lungime: 41,185 Km
Stadiul de execuţie: 92,7%
Secţiunea Coşlariu-Simeria – 35,93 km reabilitaţi

** Tronsonul Vinţu de Jos – Coşlariu
Lungime traseu: 33,1 Km
Stadiul de execuţie: 57 %

** Tronsonul Vinţu de Jos – Simeria
Lungime traseu: 42,7 Km
Stadiul de execuţie: 18,12 %

Secţiunea Coşlariu-Sighişoara – 56,92 km reabilitaţi
** Tronsonul Coşlariu – Micăsasa
Lungime traseu: 37 Km
Stadiul de execuţie: 81,66%
** Tronsonul Aţel – Micăsasa
Lungime traseu: 29,47 km
Stadiul de execuţie: 64,05%
** Tronsonul Aţel – Sighişoara
Lungime traseu: 28,22 km
Stadiul de execuţie: 60,01%

Poduri dunărene – Cernavodă/Feteşti
Lungime totală: 2,554 km
Stadiul de execuţie: 57,5%

Lucrări de reabilitare poduri/podeţe SRCF Constanţa – 2 poduri/2 podeţe
Stadiul de execuţie: 53,17%

Lucrări de reabilitare poduri SRCF Bucureşti – 7 poduri
Stadiul de execuţie: 57,5%

Lucrări de reabilitare poduri/podeţe SRCF Iaşi – 5 poduri/13 podeţe
Stadiul de execuţie: 5,57%

Lucrări de reabilitare poduri/podeţe/tuneluri SRCF Braşov – 1 pod/2 podeţe/3 tuneluri
Stadiul de execuţie: 38%

Lucrări de reabilitare poduri/podeţe/tuneluri SRCF Timişoara – 4 poduri/1 podeţ/2 tuneluri
Stadiul de execuţie: 33%.

CFR dă vina pe contestaţii şi pe siturile arheologice

Pentru lucrările de modernizare de la CFR, în exerciţiul financiar 2007-2013, Comisia Europeană a alocat 4,4 miliarde de lei, prin Fondul de Coeziune şi Fondul European de Dezvoltare Regională.

Până la sfârşitul anului în curs, CFR SA estimează să cheltuiască doar 3,5 miliarde de lei. Adică o pierdere de 900 milioane de lei – peste 210 milioane de euro.

Şi asta în condiţiile în care autorităţile române au recurs la un „artificiu”, ca să nu se piardă mult mai mulţi bani pentru lucrările neterminate la CNADNR şi CFR. Este vorba de aşa-numita „fazare” a proiectelor.

Mai pe româneşte, dacă un proiect nu este gata cu totul până la 31 decembrie 2015, el va fi în continuare finanţat cu bani europeni.

Banii vor proveni însă din alocarea bugetară aferentă exerciţiului financiar 2014-2020 şi vor rămâne mai puţine fonduri pentru proiecte noi. Oficialii CFR SA dau vina pe contestaţii pentru întârzierea proiectelor.

„Gradul de execuţie al acestor proiecte a fost influenţat de numeroasele contestaţii depuse în perioada 2011-2012, încă din faza de achiziţie, în special contestaţiile reciproce şi acţiunile la Curtea de Apel între firmele participante la licitaţii, prelungirea perioadelor de expropriere, descoperirea siturilor arheologice, acordarea cu întârziere a avizelor necesare relocării unor utilităţi etc”, se arată în răspunsul CFR SA pentru Europeanul.org.

Ce alte şantiere vor începe la calea ferată

Dar ce proiecte vor fi finanţate prioritar la CFR prin POS Transport 2014-2020? Oficialii CFR SA au precizat că a început deja procedura de achiziţie publică pentru proiectul Reabilitarea liniei de CF Frontiera Curtici - Simeria, Tronsonul 2 - km 614 (Radna)-Gurasada şi Tronsonul 3 - Gurasada-Simeria, Secţiunea Braşov-Sighişoara; subsecţiuni: 1. Braşov-Apaţa şi 3. Caţa-Sighişoara.

Acestea vor fi finanţate prin Mecanismul Connecting Europe Facility CEF 2014-2020.

Conducerea CFR SA nu a putut însă să precizeze când vor începe, dar mai ales când vor fi gata aceste proiecte.

„Având în vedere aspectele de natură procedurală (publicare documentaţie SEAP/evaluare oferte/ perioada de contestaţii CNSC/Curte de Apel) nu ne putem pronunţa cu exactitate asupra datei de începere a lucrărilor”, a comunicat CFR SA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite